Home » Άρθρα » Τράπεζα Χρόνου με υποστήριξη δημοτικών υποδομών.

Τράπεζα Χρόνου με υποστήριξη δημοτικών υποδομών.

time-bank

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ανθρώπινο κοινωνικό δίκτυο. Δίκτυο  ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων με μονάδα συναλλαγής το χρόνο και όχι τα χρήματα. Είναι ένα δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας με ιδιαίτερη κοινωνική χρησιμότητα γιατί μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες κάθε νοικοκυριού χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος και ακόμη ως δίκτυο πολιτών συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της κοινότητας ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Συμβάλει επίσης στην ενεργοποίηση των πολιτών σε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο.

Εφ’όσον η μονάδα συναλλαγής είναι μόνον ο χρόνος, μια ωριαία λχ συνεδρία φυσιοθεραπείας έχει την ίδια αξία με μια ώρα μαθήματος κιθάρας ή μια ώρα φύλαξης μικρών παιδιών ή μια ώρα μαγειρέματος ή μια ώρα καθαρισμού επαγγελματικού χώρου. Μια ώρα ισούται με μία ώρα ασχέτως περιεχομένου και ανεξάρτητα από το εάν η παρεχόμενη υπηρεσία είναι χειρονακτική η πνευματική. Η μονάδα χρόνου που κερδίζει όποιος παρέχει την υπηρεσία του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρήση μιας άλλης υπηρεσίας οποιουδήποτε άλλου μέλους της χρονοτραπεζικής κοινότητας.

Οι τράπεζες χρόνου έλκουν την καταγωγή τους στην πρώτη περίοδο των εργατικών κοινωνικών κινημάτων βάσης, όταν η αυτό-οργάνωση της κοινωνίας ήταν απαραίτητη για να στηθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για όσους ήταν εκτός προνοιακών δομών. Η πρώτη καταγεγραμμένη μορφή το 1832 οφείλεται στον Όουεν, Oυαλλό κοινωνικό μεταρρυθμιστή. Ακολούθησε ο Προυντόν στα 1848 και στη συνέχεια ο Μαρξ στα 1875 με τα «εργατικά πιστοποιητικά» (Arbeitzertifikaten) δηλαδή κουπόνια που θα πιστοποιούσαν την προσφορά εργατοώρας.

Στη σύγχρονη εποχή, η ιδέα αυτή και η πρακτική αναδύθηκε ξανά ως απάντηση της κοινωνίας που ερχόταν να καλύψει ένα κενό που είχε εν τω μεταξύ προκύψει. Τα χρήματα που προορίζονταν για κοινωνικές υπηρεσίες άρχισαν να στερεύουν. Όπως η φύση μισεί το κενό, έτσι η κοινωνία κινήθηκε να καλύψει αυτό που δεν κάλυπτε πια το Κράτος και πριν προλάβει να το καλύψει η Αγορά.

Στα 1992 ο Έντγκαρ Καν δημιούργησε τον όρο timedollar ή χρονοδολλάριο το οποίο ως εξισωτικό αντίτιμο της εργατοώρας έκανε μετρήσιμη την συνεισφορά του καθένα. Σήμερα έχουμε Τράπεζες Χρόνου σε 35 χώρες, κυρίως στον αγγλοσαξωνικό κόσμο με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να μετρούν από 300 σε κάθε χώρα.

Στη χώρα μας μέχρι σήμερα οι μόνες μορφές χρονοτραπεζικής πρακτικής απαντήθηκαν στον ελευθεριακό χώρο και στις ομάδες της πάλαι ποτέ κάτω πλατείας. Καλά έκαναν και καλά κάνουν και αυτό-οργανώνονται όσο και όπως καλύτερα μπορεί να κάνει ο χώρος.

Εντούτοις, σε μια ευνομούμενη χώρα με κοινωνικό πρόσημο, η τοπική διακυβέρνηση, δηλαδή ο Δήμος οφείλει να μπορεί να ενισχύει και να ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής και της ελπίδας. Θέλουμε τον Δήμο Αθηναίων να είναι πάροχος οργανωτικής υποδομής σε τέτοιες προσπάθειες που θα καλύψουν και τα 7 Διαμερίσματα και θα επικοινωνήσουν με πρόσφορο τρόπο στους κατοίκους τις δυνατότητες που προσφέρονται για αξιοποίηση των γνώσεων και ταλέντων του κάθε συμπολίτη και γείτονα, πέρα από τα εμπόδια που θέτουν τα χρήματα και η έλλειψή τους.

Ο Αλέξανδρος Μοντιάνο, νομικός και Διεθνολόγος, είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό «δικαίωμα στην πόλη» του Γιώργου Καμίνη.

(http://www.toxrima.gr/trapeza-chronou-me-ipostirixi-dimotikon-ipodomon/)